23 Mart 2014 Pazar

Şehrinde Pole Stüdyosu Olmayanlara

Pole sevdası gitgide yayılıyor. Minik fitness ve cazibe sırrımız kadınlar arasında kulaktan kulağa vatan sathını sarmış durumda.

Nereden mi biliyorum?

Çeşitli illerden gelen ve yaşadığı yerde pole stüdyosu olmadığından yakınan okuyucu maillerinden!

Kendi araştırmalarım sonucunda İstanbul ve Ankara haricinde pole stüdyosuna rastlayamadım. Bir de Kaş'ta ders veren biricik Sırmamız dışında...

Yakın zamanda diğer illerde de birer birer direk dansı eğitimi veren yetkin stüdyolar açılacağını sanıyorum. Yine de, o zamana kadar kendinizi bundan mahrum bırakmak zorunda değilsiniz.



Online Pole Dersi?
İnternet yeni bir şeyler öğrenmek için inanılmaz bir derya! Artık, hemen her konudaki otoritelerin web sitelerini takip edebilir, video derslerini izleyebilirsiniz. Direk dansı için de pek çok alternatif mevcut. Tabii dikkatli olmak lazım:

1. Sağlam ve profesyonel bir direk alın.
Online alışveriş sitelerinde çeşit çeşit, tabiri caizse "her keseye uygun" direkler mevcut. Ama pek çoğu "pole fail" videolarında baş rolü olacak kapasitede. (Neden bahsettiğimi bilmiyorsanız, youtube'a "pole fail" yazın ve hala pole yapmak istiyorsanız yazıyı okumaya devam edin :) )

Sizi çoğu zaman baş aşağı taşıyacak bu direğin sağlam olması çok önemli. Benim direğim X-Pole. Tavanla yer arasına sıkıştırılarak monte ediliyor, herhangi bir delme, çakma işlemi yok. Hem statik, hem de döner kullanılabiliyor. Malzemesi krom. Fiyatı ucuz değil, ne yazık ki biraz yatırım yapmak gerekiyor.

Bu işlerden anlıyorsanız kendiniz yaptırmayı da deneyebilirsiniz tabii. Benim başımdan ne yazık ki hazin bir usta öyküsü geçtiğinden bu konuda temkinliyim. Geçen yaz internet üzerinden bulduğum ve X-Pole'un aynısını yaptığını iddia eden usta 300TL kaporamı alıp iki ay boyunca beni her gün "bugün gelicem, yarın gelicem" diye eve kitledikten sonra kayıplara karıştı. Umarım sizlerin başına gelmez.

2. Ayna
Kendiniz çalışacaksanız direği monte ettiğiniz alanda kendinizi görmenizi sağlayacak bir boy aynası olmasını tavsiye ederim. Doğru durduğunuzu sandığınız halde örneğin omuzları kasıyor vs. olabilirsiniz. Ben 140 x 140 boyutlarında bir aynanın montajına 150TL ödedim. Bu ebatlar oldukça yeterli, hatta daha dar bile tutabilirsiniz.

Evde çalışırken benim yaptığım bir diğer şey, tüm antrenmanı videoya çekmek ve sonrasında izlemek. Farklı açılarda aynadan da göremediğim hataları böyle tespit edip düzeltebiliyorum.

3. Kondisyonel hazırlık
Daha önceden spor ya da dansla ilgilenmediyseniz, fitness durumunuz zayıfsa, tek başınıza pole öğrenmeden önce hoca eşliğinde pilates gibi core gücünü artıracak, doğru duruşları (alignment) ve kas kullanımlarını öğretecek bir egzersiz yapmaya başlamanız. Özellikle omuz ve kürek kemiği bölgesindeki yanlış duruşlar, pole eğitmeni tarafından görülüp düzeltilemeyeceğinden yaralanmalara neden olabilir. Kendi kendinizin gözetmeni olacağınızdan çok dikkatli olun.

4. Dersler
Benim ev çalışmalarımda takip ettiğim kaynak PoleAndAerial.com. Sitede en temel hareketlerden ileri seviye tricklere kadar pole'a dair hemen her şeyi Marlo Fisken'dan Felix Cane'e, Oona Kivela'ya kadar pek çok "pole gurusu"nun derslerinden öğrenebiliyorsunuz. Dersleri izlemek için ücretli üye olmak gerekiyor.

Ayrıca, pek çok pole eğitmeninin youtube kanalları bulunuyor. PoleAndAerial kadar derli toplu olmasa da bu kaynaklardan da yararlanmak mümkün. Benim takip ettiğim bazı kanallar bunlar:

Pole Dance Community
Julia Wahl
Leigh Ann
Alethea Austin
Finding Your Freestyle
Jeannine Wilkerling
Lina W

5. Spotter
Her ne kadar pole çalışmalarınızda yalnız kalmak çok çekici gelse de, düşme riski barındıran tüm hareketleri öncelikle size göz kulak olacak birinin yanında çalışın. Bu kişi güvenebileceğiniz ve gerektiğinde vücut ağırlığınızı taşıyabilecek güçte olmalı. Bir spotter'da aranacak en önemli özelliklerle ilgili ayrıca bir yazı yazacağım.

Antrenmanlarınızdan önce ısınmayı, sonra soğumayı ihmal etmeyin, diyerek satırlarıma son veriyorum. Bunu saymıyorum, yine bekliyorum!





2 yorum:

  1. Zeynep Renda24 Mart 2014 12:09

    poleda yalnız olmak hiç eglenceli degil bi kere sınıfta ögrenmek denemek beraber gülmek hic bseyin yerini tutmuyo :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle Zeynepcim! En azından antrenman saatlerine gel de motivasyon pompala pole hayatına :)

      Sil