9 Mayıs 2014 Cuma

Özgür Perşembe

Onun aslı Free Friday demeyin, ben home office çalışan free everyday bir insanım. Bu dediğim free style. Yani, doğaçlama günü.

Dirdy birdy'nin, Michelle Shimmy'nin falan free style'larını izlemişsinizdir. Nasıl da akıyor da akıyor o kombolar. İzlemesi de çok keyifli ama insan da aşırı bir dans etme isteği de uyandırıyor.

Çünkü, dans etmek böyle bir şey. İnsanın kendini hareketle ifade etmeye ihtiyacı var. Kendi hareketleriyle, kendi tavrıyla, kendi zamanıyla...



Bir ay kadar önce Sevinç dersin sonunda ışıkları loşlaştırıp, haydi bakalım dans edin dedi.

Ne kadar, ne kadar, ne kadar zor geldiğini anlatamam! Ufo görmüş masum köylü gibi kaldım pole'un yanında. Sanki hiçbir trick, spin, bir şey bilmiyordum. Sanki direği hayatımda ilk defa görüyordum.

Sonra döndüm eve, açtım google'ı, arattım ablaların free style tip'lerini. Notlar aldım, kendime programlar çıkardım. O zaman gösteriyle, hastalıktı, sakatlıktı çok üzerine düşemedim ama dün ilk defa sistemli bir doğaçlama antrenmanına başladım. Bir saatlik çalışmada çok net anladım ki, nasıl düzenli olarak esneklik ve handstand çalışmak gerekiyorsa, bu da öyle. Yaptıkça gelişiyor.

Bundan böyle perşembeleri benim doğaçlama günüm!




Özgürlüğün sınırları
Dünden önce de bir kaç kez pleaserlarımı giyip pole'la başbaşa kalmayı denemiştim. Ama sonu crazy dance in Kayseri olmuştu. Üzerine düşününce kendime sınırlar çizmeye karar verdim.

Bana iyi gelen bazı doğaçlama kuralları şöyle:

- Yapılacak sadece ve sadece 3 kombo belirleyip, temizleyin ve defalarca yapın - ki dans sırasında tricklerden trick beğenmeye çalışmayın. Bu ayrıca kaybolma hissi yaşadığınızda da tünelin ucundaki ışık oluyor.

- Yükseklik belirleme. Yani sadece floorwork. Ya da floorwork ve spinler ama tırmanış yok. Ya da sadece pole'un üzeri... gibi. Haritayı küçültünce gezinti daha detaylı olabiliyor.

- Hatta 4-5x8'lik bir rutinin ana hatlarını kafada çizip, defalarca üzerinden geçmek, aksanlarıyla oynamak renklendirip çeşitlendirmeye çalışmak da kendi dansını bulmak için güzel bir yöntem.


Ayrıca, sevdiğin ve iyi bildiğin bir müzik seçmek, aynaya bakmamak, daralınca durmamak ablaların önerileri.

Dünkü doğaçlamalar nasıldı... açıkçası paylaşabileceğim kadar hoşuma giden bir şey çıkmasını çok isterdim. Henüz değil. Ama dönüp izlerken "şurası ne güzel olmuş la" dediğim bir kaç şey çıktı. Ama daha da önemlisi, gerçekten iyi hissettirdi!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder