21 Aralık 2014 Pazar

Polecular Yapay Duvarda

WOW'da en sevdiğimiz şeylerden biri antrenmanlarımızı çeşitlendirmek. Stüdyo ortakları Sevinç ve Zeynep'in çok yönlü spor geçmişleri (buz pateninden dağcılığa, basketbola, cimnastiğe...), bizlerin de hemen gaza gelen "onu da deneyelim, bundan da eksik kalmayalım"cı yaklaşımımızla zaman zaman kendimizi farklı aktivitelerin içinde bulabiliyoruz.


Bu Cumartesi Zeynep, Sevinç, Polina ve ben Kadıköy Yeldeğirmeni'ndeki Boulder İstanbul'da yapay duvarda kaya tırmanışına gittik. 

Bu yapay tırmanış duvarları, doğadaki kaya oluşumlarını kapalı alanda taklit ediyor ve sporculara şehir içinde kondisyon sağlanma olanağı sunuyor. Duvarlar farklı eğimlerde, üzerlerinde çeşit çeşit tutamaç düzensiz olarak yerleştirilmiş. 

Birbirimize "aman kendimizi stüdyoda sanıp ulu orta üzerimizi değiştirmeyelim" diye hatırlata hatırlata soyunma odasına gidiyoruz. Göbeği kapatan bir tişört ve uzun bir tayt gitmek gerekiyor. Ama asıl olay friction denen ayakkabılar.


Bu tatlişko görüntülerine bakmayın. Bildiğin Çinli kız çocuklarına giydirilen demir ayakkabılar gibi ayağı dört bir yandan cendereye alıyor, sıkıyor, acıtıyor. Ama ayaktayken. Nasıl olduğuna kafam basmadı ama duvarda acıdan eser yok. Misler gibi tutunuyor o minicik çıkıntılara.

Omuz, kol ve bilekler başta olmak üzere kısa bir eklem ısınmasından sonra gelişine duvara çıkıyoruz. Bir yarım saat de sağa sola, yukarı aşağı takılarak duvarı anlamaya çalışıyoruz. Sevinç, Zeynep ve Zeynep'in eşi Sinan yıllardan beri dağcılıkla ilgilendiklerinden bize yol gösteriyorlar. En önemlisi ağırlık merkezini duvardan uzaklaştırmamak ve başlangıçta üç noktadan duvarla temas halinde olmak.

Biraz alıştığımıza inanınca basitli rota vermeye başlıyorlar. Bu sefer duvarda belli tutamaçlar seçiliyor. Diğerlerine basmak yasak. 

Son olarak negatif denilen eğilimli yüzeyde sınıyorum kendimi kısa bir süre için. Ama elbette spotter'lı. Önce güvenlik! :)


Biraz oyun gibi, biraz bulmaca gibi. Olanakları denemek çok zevkli. Başta bana bayağı zor geldi. Özellikle de o ayak acısı yüzünden. 1,5 saat sonra artık çok yorulmuş ve gitmeye hazırlanırken biraz alıştığımı ve gerçek anlamda mevzuya ısındığımı hissettim. 

Polecular için güzel bir ek antrenman olabilir diye düşünüyorum. Farklı tutuşlarla pençe ve ön kol (ah hele o ön kol!), çekme hareketleriyle sırt ve core kasları çalışırken denge ve koordinasyon becerisi de geliştirilebilir. hDayanıklılık artırılabilir. Ayrıca Sevinç gibi pole hareketlerini duvar üzerinde denemeye de çalışabilirsiniz.


Duvarda günlük antrenman ücreti 15 TL, ayrıca içeride friction kiralanabiliyor. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder