19 Aralık 2014 Cuma

TGI Rest Day


Hiç aklıma gelmezdi ki, bir antrenman programının uyulması en zor kısmı dinlenme olsun! 

Pole öncesi öyle ciddi spor yapan biri değildim. Pilates, spor salonunda iki bisiklet çevirme, zumba, rumba...  hatta Ömeratör'ün streç ve kondisyon derslerinin dahi en güzel yanı eve geri dönüşüydü. 

Şimdi işler değişti. Neden mi? E, pole antrenmanı başlı başına çok zevkli be okuyucu. Bu bir. İkincisi, o kadar çok şey var ki çalışmak isteyeceğin (zilyon tane yeni trick, handstand, kondisyon, esneme, koreografi, freestyle) arada koca bir günü bomboş geçirmek büyük bir kayıp gibi geliyor adama. Son olarak, hareketin vücutta salgılattığı mutluluk hormonu bir tür bağımlılık yaratıyor sanırım; kolunu kaldıramayacak halde dahi olsan içinden bir ses "pole! pole!" diye bağırıyor.

Amma velakin, deneyimle sabittir, pole dahil herhangi bir güç antrenmanı rejiminin belki de en önemli yanı bedenin kendini yenilemesi, kasların onarımı ve güçlenme için ayıracağın dinlenme zamanı! Aksi taktirde o meşhur platoda takılma, duraklama, hatta gerileme kaçınılmaz oluyor.

"Nassı la!" deme, güç antrenmanları kaslar üzerinde yıpratıcı bir etki gösteriyor. Asıl güçlenme antrenman bittikten sonra başlıyor. Vücudunun içindeki minik metabolik recovery adamlarından oluşan bir ordu tıkır tıkır çalışıyor bu dinlenme gününde.

Dinlenme gün aşırı mı olacak, bir kaç günde bir mi, haftada bir mi... kişiden kişiye değişir. Bedeni dinlemek önemli. Eski sakatlıklar "helloog" diyorsa, yenileri peydah oluyorsa, sürekli bir yorgunluk hali varsa, eskisi kadar hızlı ilerleyemediğini düşünüyorsan belki de yeterince dinlenemiyorsun.

Dinlenme günlerinde başka bir fiziksel aktivite, nam-ı diğer cross training, yapmak da bir alternatif.

İşte bu programı akıllıca yapmak çok önemli! İlla boş günlerinde cross training yapacaksan program şu şekilde olmamalı: 

Pzt: pole, Salı: aerial, Çar: kaya tırmanışı, Per: pole, Cuma: handstand

Pole antrenmanını üst beden ve kol ağırlıklı bir ağırlık kaldırma egzersizi olarak düşünebiliriz. O zaman dinlenme günlerinde bırakalım da bu kas grupları kendine gelsin. Hafif kardiyo, güç hareketleri içermeyen bir yoga seansı, dans, esneme daha uygun.

Hatta ve hatta eğer pole antrenmanının bir parçası olarak ağır bir stretching yapıyorsan, dinlenme gününde onu bile yapmamalı. Esneklik çalışmaları da kaslar üzerinde bir stres oluşturuyor ve onun da dinlenme günlerine ihtiyacı var.

Bazı bünyeler için aslında "hiçbir şey" yapmamak daha iyi bir alternatif bile olabilir. Dur, dur: hiçbir şey yapmamayı okuyunca hemen "meeh" deyip sayfayı kapatma. Akıllıca dinlenmek aslında başlı başına "bir şey". Masaj, sıcak banyo, dikkatli ve özenli beslenme, zihni sakinleştirme gibi.

Ya da bir türlü fırsat bulamadığın o kitabı okumak, bu filmi izlemek, pole dünyası dışındaki arkadaşlarını (hala kaldıysa) görmek gibi.

Unutmamak lazım, bu sadece bir spor değil. Aynı zamanda bir sanat. Ve daha yaratıcı işler üretmek için zihnin ve ruhun beslenmesi de önemli.

Aynen yorulan, yıpranan kasların beslenmesi gibi.

Bunun için programlı şekilde stüdyo dışında da nefes almak lazım. Çoğu zaman bunu hiiiç istemesek de! 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder