3 Mart 2018 Cumartesi

Edepli Pole Türlerine Giriş

Merhaba Sevgili Pole Dance Camiası ve Değerli Pole Severler,
Geçtiğimiz yazımızda edepsiz pole'ları sınıflandırmış, yaftalayıp yapıştırmış, konuyu netliğe kavuşturmuştuk.
Bugün de edepli pole dünyasının sırlarını bir bir keşfetmeye, kot pantalonuyla poledan pole'a atlayan adamları, tül eteklerle peri kızı gibi dönelen hanım kızları ve daha nicesini ezberleyip kültürlenmeye hazır mısınız?

Öyleyse başlıyoruz!

Edepli pole'da pek çok şey var; yüzde doksan, topluklu ayakkabı yok. Testte falan çıkarsa, ayakkabısız gördüğünüzde edepsiz şıkları hemen eleyin. Gelelim edepli şıklara...

1. POLE ART
Pole benim için bir kendimi ifade biçimi, dansıma (burada bahsedilen ağırlıklı olarak modern dans ya da lirik dans -öyle bir dans varsa) bir yeni boyut (dikey) kazandıran bir enstrüman diyenlerin tercihi pole art. Yarışmaları direkt pole adıyla gerçekleşebileceği gibi, pole theatre yarışmalarında bir alt branş olarak da karışımıza çıkıyor. Pole art kategorisinde çıplaklık ve seksili davranışlar yasak. Genellikle müzikleri söz içerebiliyor. Bir hikaye anlatımı söz konusu oluyor.
Pole theatre'ın alt branşı olan diğer edepli polelar pole comedy ve pole drama ama onları ayrıca yazmayacağım. Biri komik, birinde de sahnede ölüyorsun işte.

Phoenix Kazree


2. POLE FUSION
Hocamız Sevinç gidip de birinci olduğundan, sonra da gösteri ekibimiz şov yaptığından yakinen bildiğimiz pole füzyon festivali, şu an sadece Brüksel'de. Festival direktörü Sarah Cavenaile. Amaç pole'u bir pole olarak görmemek,başka bir dansla, başka bir sanatla ya da teknolojiyle birleştirmek. Mesela Jorge Lera bu sene pole show'unu instagramla birleştirmiş, bir yandan seyirciye gösteri yaparken bir yandan canlı yayın yapmıştı. Sonradan paylaştığı canlı yayını izleyince, oradaki izleyicinin bambaşka bir deneyim yaşadığını görmüştük. Öyle intermedyatik güzel kafalar yani.

Sevinç Gürmen


3. CHINESE POLE
Soy ağacımızı dayandırdığımız uzak doğulu büyük amcamız, chinese pole, genellikle erkekler tarafından bizimkinden daha kalın kauçuk bir direk üzerinde gerçekleştirilen bir akrobasi sanatı. Heyecan, hayranlık ve korku uyandırmak üzerine alavere dalaverelerele dolu, dropların, fliplerin, acrobatic catch'lerin havada uçuştuğu -kelimenin tam anlamıyla- bir branş. Pek çok teknik ve trick bizim metal pole'larımızda da yapılabiliyor. (Ama biraz soyunmak gerekiyor tutması için tabii) Flag, cupid, cup grip, fonji falan hep Chinese pole'dan dilimize geçmiş kelimeler. (Cupide cupid demiyorlar galiba ama hatırlayamadım şimdi.)

Kenneth Kao


4. POLE SPORTS
Hatırlarsınız, bir kaç ay önce, pole dance olimpiyatlara giriyor, diye bir haber çıkmıştı. Konuya uzak kitleler topuklu ayakkabılı, tangalı kızları olimpiyat meş'alesi taşırken hayal edip, olur mu yahu, alla alla, demişti. Halbuki, olimpiyat kapısında bekleyen bu!
Pole sports, cimnastiğe pek yakın, zorunlu hareketleri, bu hareketlerin 0,1'den 1,0'a uzanan puanları olan, sözlü müzik kullanılmayan ve zorluğa, teknik mükemmeliğe büyük önem verilen bir edepli pole.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder