5 Şubat 2014 Çarşamba

Teacher Training 3

Bu cumartesi günleri bir harika dostum! Sabah Sevinç'in dersi, sonra Zeynep'in beginner dersine asistanlık, ardından halim varsa 1 saat antrenman (bu hafta yoktu, e hastaydım ama!) ve ardından eğitmen eğitimi.

Zeynep'in dersinde ilk ısınmamı yaptırdım. En büyük eksiğim hareketleri yeteri kadar anlatmamam. Mümkün olduğunca kafayı geri düşürme, kalçayı kare yap falan demeye çalıştım ama beynin daha hızlı çalışıp bir yandan bütün postürü gözden geçirmesi lazım sanırım. Default gelen bazı şeyleri (low lunge'da ayakların extend olması gibi) pek çok kişi yanlış yapmış. 

Eğitmen eğitiminde de Sevinç konuya buradan girdi. Bu hafta ısınma yaptıran asistanlar yeterince sözle destekleyemedi, evde psikopat gibi kendi kendinize konuşarak ısınma çalışın dedi. (Ödev 1) 

Diğer dikkat etmemiz gereken bir şey ise çalıştıracağımız tüm hareketlerin hangi kasları çalıştırdığını bilmemiz; öğrenci bir hareketi yapamıyorsa bunun nelerden kaynaklanıyor olabilir, hangi kasları zayıf ve nasıl geliştirebilir... (Ödev 2)


Öğretme Yöntemleri
Ardından, öğretme yöntemlerindan bahsetti. Ders anlatmanın üç yolu var: sözel anlatım, görsel anlatım (göstererek) ve deneyimleterek öğretme (dokunarak).



Sınıfta farklı farklı öğrenciler olacağından, sınıfı tanıdıkça, bunlardan en az ikisini kullanmamız gerekecekmiş. 

Önce görerek anlayanlar için hareketin orijinali gösterilecek. Ardından parçalalara ayrılarak anlatılacak. Son olarak deneyimleme ile anlayanlar için dokunarak ve yönlendirerek anlatılacak.

Anlatırken terminolojiyi iyi bilmek ve aynı hareketi hep aynı kelimelerle anlatmak gerekiyor. Dokunma yoluyla anlatımda da aynı şekilde şartlı refleks yaratmak için omuzu aşağı indirirken her seferinde "omuz aşağı" denmeli. Böylece bir zaman sonra sadece komutla da yönlendirmek mümkün olacaktır.

Bir de, yeni bir hareket öğretirken öncelikle sınıfın en zayıfı baz alınmalı ve onun yapabileceği basitlikte bir versiyon verilmeli. Bunu çok kolay yapanlar için daha sonra üst versiyonları da gösterilmeli.

Pratik Ders
Pratik derste bu hafta pole sit, backbend ve tırmanmaya giriş hareketi çalıştık.

Pole sit:
Pole yakın dur.
Göğüs hizzasından tut.
Dizeri kırıp pole'u bacakların arasına al.
Bacak bacak üzerine at, üstteki ayak point, bacak sıkıştırıyor
üstteki kalça ve üst beden diğer yöne doğru tilt edip pole'u iyice sıkıştırıyor.
Alt bacağı düzeltme çalışılabilir.
Elleri bırakmak denenebilir (öne doğru, yana doğru açılırsa denge kayboluyor).

Ödev 3: Bugüne kadar eğitmen eğitiminde öğrendiğimiz hareketlerden 4x8 lik beginner koreografisi yapılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder