1 Mayıs 2014 Perşembe

Masum Pole Dansçıya Çin İşkencesi

1,5 yıl önce WOW'un açılışını duyunca "aa ne güzel, haftada bir gider acık dönelirim, sosyalleşirim" demiştim. Sonra kendimi kauçuk kara bir boruya (kusura bakmayın, direk değil) beceriksizce fırlatmaya çalışırken buldum.


Gösteri sonrası derslere bir hafta ara verilmesini fırsat bilip iki tane kazık workshop organize edildi: Chinese Pole ve Aerial Silk. Sirk kafaları yani!

Ben de bizim sınıftan diğer kızlarla birlikte Chinese Pole'a kayıt oldum. (Chinese Pole ne ola ki, diyenler yazının en altına bir inip bilgilerine bilgi, görgülerine görgü katabilirler.) Bizim pole'un kuzeniydi nasıl olsa. Dinamiği daha farklıydı, değişik kasları çalıştırıyordu, şahane.

İlk ders 28 Nisan Pazartesi akşamı AcroAcademy'deydi. Sevinç'in ön bilgilendirmesine istinaden kat kat giyindik. (Kıyafetle spor mu yapılır la?!) 2,5 saatlik antrenmanı kaldıracak bol kompleks karbonhidrat yedik. Isınmak için yerlerimizi aldık.

Isınmak dediysem, öyle olduğun yerde jogging, sağa sola streç sanma ey okuyucu. Bildiğin 1 saatlik antrenman. Pole ısınma prensipleri (mobility, kardiyo, kas çalışmalar ve dinamik streç) aynen geçerli. Ama çok çok daha ağır. Kardiyo için 15-20 dakika kah zıplaya koşa, kah ördek yürüyüşü yapa yapa nefes nefese kaldık. Kas çalışmalarında barfiksler, şınavlar, amutlar, deve çöktüren core egzersizleri gırla gitti. Warm up bittiğinde gayet duşumu alıp eve gidecek kıvamdaydım.

Ama gitmedik. Üçe bölünüp yeni dostumuz çin direğini yakından tanımaya başladık. Nasıl diyeyim, eski sevgiliyi hatırlatan bir yabancı gibiydi. Huyu suyu farklı, dokusu, kalınlığı... Her şeye yabancıyız yani. En baştan alıyoruz.

4 tip hareket var Chinese Pole'da tırmanmalar, kilitler, yarı dinamik hareketler (kaymalar gibi), tam dinamik hareketler (fır fır sekmeler, uça coşa düşmeler gibi). İlk önce kilitleri öğrendik: hip lock, frog, cupid. Bunlar kısmen kolaydı. Sonra oturmaya zıplayarak girmeye başladık. Bu noktada enteresanlıklar başladı. Zira, bizim direğe zıplamıyoruz öyle. Dolayısıyla olayı kavramak biraz zaman aldı.

Ama asıl gırgır ikinci gün, dönüşlerle başladı. Kızlar fena değildi ama ben hiç yapamadım :) . Tek kolla kendimi savurmak aşırı zor geldi. Kolum kopacak gibi hissettim. Meğer bu sadece bir sonraki hareket için alıştırmaymış. Nitekim, sonrasında bunu yaptık: Suspension Twist to Hip Lock Yaptık derken, benimki twistten sonra serbest düşüş şeklinde gerçekleşti.

Üçüncü gün Pınar'ın gitmesek mi gazına hızlıca gelip dersi kırdım. Bir de Hürrem'in öleceği bölüm o gün yayınlanacaktı. Kollarım, omuzlarım deliler gibi ağrıyordu. Eğilip yerden bir şey alamaz haldeydim. Böyle antrenman mı yapılır, diye kızdım kendime. 30 yaşındasın kızım sen, dedim. Bir sirkin eksikti, dedim.

Hardcore Pınar

Sonra aynanın önünde giyinirken daha önce görmediğim bir şey dikkatimi çekti, leğen kemiğimin iki yanından çaprazlama geçen. Adonis mi la o? Allahıma, kitabıma adonis! İki günde! Bekle beni Chinese, 4. gün iki kat çalışıp kaçırdığım dersi telafi edeceğim!

Chinese Pole Nedir? Nasıl Yapılır?
 Conor Neall

Yaygın sirk performanslarından biri. 5-8 cm çaplı, genellikle kauçuk kaplı dikey direkler kullanılarak yapılır. Direk yanıklarını engellemek için performansçılar bizim gibi cıbıl değil, bir kaç katman kıyafetle dans ediyor. Tarihi 12. yüzyıldan geriye giden Chinese Pole flag gibi birtakım önemli hareketleri pole repertuarına katmış.

Performansçıları daha çok erkekler.

Örnekler için Dominic Lacasse, Remi Martin, Eike Von Stuckenbrok, Cirque de Demain performanslarına bakılabilir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder