7 Mayıs 2017 Pazar

Sunday Bumday Üzerine

Şu bloga ilk defa bir şey yazarken ulen çok eleştirileceğim acaba yazmasam mı diyorum. 
Eleştirilmeyi sevmem, fikir ayrılıklarından, tartışmalardan kıçın kıçın kaçarım. Evet abi, aynen, diye onaylaya onaylaya konuşmayı severim. Fıtratım, tıynetim bu. 

Zeynep'in konuyu açması üzerine, laflarımı hazırlamazsam, çatlar ölürüm dedim amma konunun ortasında o da doğru, bu da doğru gibi bir yere dönebilirim. Haydi hayırlısı.


Instagram'ın belli olayları var malumunuz. Sabah kalkınca #wokeuplikethis, perşembe oldu mu #tbt, pazarları da #sundaybumday.

Pazar günü, popo günü.

Bum, butt'ın Avustralyacası olduğuna göre o yöredeki pole ablalarından çıkmış olsa gerek. Ama olayını açıkçası bilmiyorum. Nasıl istersem öyle giyinirim, öyle davranırım, sana ne! tavrı olabilir. Benim popom benim kararım! olabilir. Her çeşit popo ile pole yapılır, senin estetik standartlarına uymak zorunda değilim! gibi bir şey olabilir. Hepsi de güçlü mesajlar. 

Patriarkiye götünü dönmek aslında bayağı güzel bir fikir.


Mi?



Zeynep'in sorusu üzerine sundaybumday tagini açıp gönderilere baktım. Scroll ede ede, vay gevurun kızı nası göt yapmış diye diye. 300'ü aşkın fotoğraf arasından sadece bir tanesi belirgin olarak selülitli ve fitness dergilerinde görmeyeceğimiz türden bir "bum"dı. O da açık ara farkla daha az beğenilmişti. (Eh popolar beğeniye de tabi malum.)

Kendi popomu layık göremedim açıkçası diğerlerinin arasına. 
Eh, kuru götlüsü de, koca götlüsü de, koysun herkes, elini bağlayan mı var, diyebilirsiniz. Demeyin can dostlarım. 

Instagram -ya da genel olarak sosyal medya, ama bende diğer şeyler yüklü değil o yüzden çok bilmiyorum- dediğin şey popüler kültürün damıtılmış hali. Kendi deneyimimi söyleyeyim. Instagram hesabımı ilk açtığımda o sıra yapabildiğim en madafaka trickleri yüklüyordum. Hem yapabildiğim şeylerle gurur duyduğum için, hem de bir seyir defteri gibi gördüğüm için. Ama çoğu insan gibi, belki bir çoğundan biraz daha da fazla, onaylanma ihtiyacı duyan bir tip olduğumdan, zamanla dur video çekicem güzel bir şey giyeyim, aman bugün saçım iyi iki yalandan döneyim de postlayayım'a döndü. "Ay benim hiç öyle değil valla, hep doğal halim" diyenin de ağzına kürekle vururum.

Beni olduğumdan daha zarif ve hatlı gösteren kırmızı mayomlu videom onbin küsür izlenip dörtyüz like alırken, daha gösterişsiz bir kıyafetle sular seller gibi difficulty kombosu yaptığım 300-500'de kalıyor. İster istemez, biçim içeriğin önüne geçiyor. İnsanların "beğeneceği" şeylere daha çok yöneltiyor bu durum beni (beni derken seni de ha, iğne bana çuvaldız herkese).

Dolayısıyla, poposu zaten Women's Health'e kapak olabilecek güzellikte olanlar, çok da öyle şey olmayanlardan daha meyilli oluyor #sundaybumday'lemeye.

Eleştirimin sundaybumdayleyenin motivasyonuna yönelik olmadığını da iliştirivereyim buraya, dikkat çekmek, beğenilmek, mesaj iletmek, asilik yapmak, gösteriş yapmak vs. vs. bir ad kesinlikle vermiyorum ve işin bu kısmıyla da zaten ilgilenmiyorum. Her ne niyetle olursa olsun, platformun dinamiğinden, inci gibi popolar sıralanır oraya diyorum.

Bu durum da, popüler güzellik normlarını bir de bizim içimizde yeniden üretmeye yaramıyor mu şimdi a dostlar? 

Bedenin nasıl göründüğüne değil, neler yapabildiğine odaklanan (ya da bunu iddia eden) bir kültür için talihsiz bir yere varmış diyebilirim, bu görece feminist çıkışlı olduğunu tahmin ettiğim hareketin. 

Ama yapana da saygım sonsuz tabii, herkesin hiçbir şeyine kimse karışamaz sonuçta.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder