18 Mart 2014 Salı

Fizyoterapi Günlükleri


Yine bir plato evresindeyim.
Efenim, öncelikle tamamen kendi hayal ürünüm olan bu durumu anlatayım.

Pole öğrenmeye başladığımdan beri her gün aynı hızla ilerlemiyorum. Arada kendimce zıplama hissettiğim zamanlar oluyor. Art arda yeni hareketler öğreniyorum. Daha önce zorlandığım bazı şeyleri tereyağdan kıl çeker gibi, sular seller gibi yapar oluyorum.

Sonra bir duraklama, hatta arada düşüş  evresi başlıyor. Daha hızlı yoruluyorum. Bazen oldukça basit olduğunu bildiğim, daha dün bunu yapıyordum ben anam babam diye yeminler ettiğim hareketleri yapamaz oluyorum.

İşte bu plato. Şu an da platoda piknik yapmakla meşgulüm. Daha önce bir kaç kez başıma geldiğinden evham yapmadan, sabırla geçmesini bekliyorum.

Bu arada ne zamandır aklımda olan bir olaya girip fizyoterapiye gitmeye başladım. Birincisi, 15 yıl önce geçirdiğim spinal füzyon skolyoz ameliyatı nedeniyle kas balansıma ömür boyunca dikkat etmem gerektiğinden... İkincisi, yıllar yılı köşe kırlentiyken bir sene içinde milli sporcu gibi her gün antrenman yapmaya başlamam ve "her şey yolunda gidiyor mu acaba" telaşından... Üçüncüsü de, "bizim kızların" hep gidiyor olmasından. (Evet, sosyal çevrem six packs'li fıstıklardan oluşuyor!)

Şu üçüncü nedeni bir açalım.

Bir iki ay önce stüdyoda gizemli bir fizyoterapistin bahsi geçmeye başladı. Önce Bella ve Tuğba gidiyordu. Hikayeler hem ilginç, hem de biraz korkutucuydu. Gizemli fizyoterapist, kızları bir yerlere asıyor, sırtlarını vakumla mosmor ediyordu. Ardından Sevinç ve Zeynep de gitmeye başladı. Belirli bir kas grubundaki ağrının asıl nedeninin kel alaka bir yerdeki lif kısalığı olabileceği çıkıyordu mesela. Fantastiko!

Nitekim, Cumartesi günü ya herro ya merro diyerek kalktım, Fizyoterapist Alain'in muayenehanesine gittim. Önce karşıma geçip sağdan, soldan, önden, arkadan baktı. Öne, geri eğip omurgamı kontrol etti. Yatırdı, baktı. Oturttu, baktı.

Sonra teşhisi koydu:

Ameliyatın olduğu sağ taraftaki sırt kasım (latismus dorsi?) reaktif olmuş. Yani, istemsizce bu kası sürekli kasılı tutuyorum.  Bütün vücudun yükünü, bu yaralı kuşa taşıtıyorum. Dolayısıyla, üst karın kaslarım güçsüz ve öne çıkıyor, onu dengelemek için de boyun! Göğüs fleksörleri kısalmış, omuzları öne çekmiş. Sırt kaslarımsa uzun, ince.

Yaklaşık bir saat süren derin doku masajıyla kasları uyandırmaya çalıştı. Ertesi gün bayağı ağrım oldu ama sonra geçti.

Bir süre haftada bir kaç kez giderek yumuşak doku balansıyla ilgili çalışacağız. Güçsüzlerin gücü, kasılmışların streçi olacağız. Devamı için beni takip etmeye devam edin ;)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder