21 Mart 2014 Cuma

Fizyoterapide 2. Gün

Salı akşamı saat 18:30'da misler gibi randevumu aldım, Alain'in muayenehanesine yollandım. Aklımca sekiz gibi çıkıp fazla oyalanmadan pole dersine gidecektim.

Heyhat!

Sen sen ol, sevgili okuyucu, fizyoterapiden sonra öyle pole mole gibi ağır antrenmanlara girişme. Sırtın, kolların isyan çıkarıyor. Sen superman yapmak istiyorsun, vücudun jasmine'in yeterli olduğunu düşünüyor. Sen meat hook'a yelteniyorsun, üst kolun "bu zor zamanlarda arkadaşlarımı yalnız bırakamam, ben de tutunucam direğe" diyor. Şakalar, komiklikler bir yana... yok arkadaş, fizyoterapiyi hafife alma. Boş bir zaman ayır, öyle git.

Gelelim benim fizyoterapi günlüğüme:

Pelvis, alt karın: iyi.  Yine de üst bacaklar ve glute'lar için bir iki egzersizim var. Baleden kalan alışkanlıklara teşekkür etme zamanı!

Lumbar bölge: fazla kasılmış. Esnetiyoruz. Ama aşırı esnemeleri önermiyor bana Alain. L2'ye kadar sabit olduğundan daha alttaki 3 omurun üzerine mümkün olduğunca az yük vermeliyim. Zaten yürürken bile yeterli süspansiyonu olmadığından çok zıpranıyorlar.

Üst karın: zayıf. Nasıl zayıf yaaa! Nasıl zayıf! Ne bekliyordun, diyor, istediğin kadar mekik türevleriyle çalış, sabit omurların karşısındaki kasları bypass geçiyorsun. Dolayısıyla, tam tailor made bir hareket buldu bana. Mum duruşu gibi bir yerlerde dizlerimi kendime çekiyorum ve elimle de dizime direnç uyguluyorum.

Latismus dorsi (sağ taraf): reaktif. Ameliyattan beri böyle kalmış bu kas. Ameliyatım tam da buradan (anterior) yapılmıştı. Şimdi ayak parmağımı dahi kaldırmak istesem önce burayı kasıyormuşum.

Kısa ve uzun göğüs fleksötleri: kısa. Esnetiyoruz.

Kürek kemikleri: kanatlanmış. Bu belki de benim için en önemlisi. Sırtı ve omuzları bu kadar yoğun kullanırken  kürek kemiklerini içeri çeken kasların mutlaka güçlenmesi gerek. Yoksa sırtı aktif ettiğimde ister istemez kürek kemikler kasılıp sıkışıyor.


Boyun: yine fleksörler zayıf. Ensemdeki kasların ise esnemesi gerekiyor.


Güç antrenmanları yapıp kas kütlesini artırırken bilinçli olmak ve kas dengesini korumak hem doğru postüre sahip olarak iskelet sağlığını korumakyı, hem de yapılan spor dalında daha hızlı ilerlemeyi sağlıyor.

Geçelim sporcu sağlığını, masa başı çalışanların da beden sağlıklarına özen göstermeleri öneriliyor. Alain Türkiye'de omurga bozukluklarının son derece yaygın olduğunu söylüyor. Rusya'da ortaokulda öğrencilere fizyoterapi taraması yapılır, bozukluk tespit edilen öğrencilere özel rehabilitasyon programı verilirmiş. 

Acaba biz de bu günleri görebilecek miyiz?





1 yorum:

  1. Rusya'da o tarama kresteyken yapilir, sonra hep o jimnastige gidiyorsun. Suan 4 yasindaki oglumun gitmesi gerekiyor. Kresteki doktor kagit verdi bile.

    YanıtlaSil