24 Mart 2015 Salı

Motivasyonu Ayakta Tutmanın 99 Yolu


Cumartesi günü sabah hızlı bir kahvaltı üzerine patlatmayı planladığım ayı kadın pole power antrenmanı ötelene ötelene gece 10'da az pole'lu floorwork'e dönüştü.

Haydi o bir yere kadar. Tut ki, antrenmanı atladım. Olimpik sporcu değilim neticede.

Ama o saate kadar "şimdi mi başlasam, yarım saate mi başlasam, trick mi yapsam, nanik mi yapsam" diye bütün günü p.ç etmeme ne diyorsun sevgili okuyucu?

Pole'a ilk başladığımda pek hissetmediğim bir duyguydu bu. Darlanmadan antrenman yapıyordum çünkü pole'la oynamak için yanıp tutuşuyordum zaten.

Aylar ayları, yıllar yılları kovalarken işler yavaştan çığırından çıkmaya, hareketler zorlaştıkça çalışma gazım püff diye sönmeye başladı.

Bu gibi zamanlarda, özellikle de evdeyken, kendimi motive etmek, kanepeden pole'a doğru yollanmak için bazı taktikler geliştirdim.

Pole antrenmanı için nasıl motive olunur

1. Görsel destek birimlerini devreye sok.

Instagram, Youtube, Facebook
Artık hepimiz uyanır uyanmaz, tek gözümüz kapalıyken instagram'ı açıp hangi abla bugün nasıl bir kombo yapmış diye bakıyoruz. O yer çekimine meydan okuyup kuğu gibi süzülen, taklacı güvercin gibi flip atan, koala gibi pozları tertemiz tutan, kelebek gibi uçup arı gibi sokan dansçıları izlemek insanın içinde gerçek bir heves uyandırıyor.

Tembellik çöktüğü zaman yüksek dozda video izlemek, anlık da olsa "ben de yapıcam laa" tarzında bir motivasyon uyandırabiliyor.

Benim için 4 dakikalık performansları izlemekten çok 15 saniyelik komboları ya da youtube tutoriallarını izlemek daha etkili oluyor. En azından daha ulaşılabilir geliyor. Dirdy Birdy ve Cleo benim motivasyon yükselticilerim.

DVD'ler
Bazen de gerçekten birinin seni adım adım yönlendirmesine ihtiyaç duyabiliyorsun. Kafam başka yerde oluyor, yorgun oluyorsun... Daha ısınmada şınav çekerken kaç kere su koyuverdiğimi bilirim. İşte böyle zamanlarda özgür bir antrenman yerine, DVD derslerini takip edesem, sınıf dersindeymiş gibi komutlara konsantre olup egzersizden daha çok verim alabiliyorum.

Alethea Austion Sexy Fundamentals ya da Floorwork, Cleo'dan Rock'n Pole, Samanta Star Pole Power o günkü programın içeriğine göre ara sıra takip ettiğim DVD dersler. Piyasada bunlardan çokça var, tarzı sana uyan, beğendiğin bir pole ablasınınkini satın alabilirsin. 




Online Ders Siteleri
İnternette aylık ücretle üye olunabilecek bir kaç tane pole dersi sitesi de mevcut. Çalıştıklarından sıkıldıysan, yeni bir şeyler denemek istiyorsan bu sitelerdeki yüzlerce hareket arasından tarama da yapabilirsin. Ben Pole And Aerial'ı uzun süre takip ettim. Gerçekten Ooona'sıyla, Felix'iyle, detaylı görsel ve sözel anlatımı, tertemiz çekimleriyle bayağı da işime yaradı. İçeriği çok kapsamlı ama sıklıkla güncellenen bir site değil.

Bir de Cleo'nun yeni sitesi Cleo's Rock'n Pole da biraz daha farklı bir alternatif. Diğerine göre çok daha yeni ve içeriği daha az, ama her hafta güncelleniyor. Daha renkli, civcivli, müzikli, topuklu pabuçlu falan. Bu aralar benim arayışlarıma daha çok hitap ediyor.


2. Program!


Elbette müziği açıp kafada hiçbir şey olmadan pole'a çıkılabilir. Çok da zevkli oluyor öylesi. Ama kendini bir hedef uğruna motive etmeye çalışıyorsan (güçlenmek, belli bir hareketi yapabilmek gibi) 
- Hedef belirlemek,
- Çalışma günlerini organize etmek,
- Ders materyallerini, hatta müzikleri hazır bulundurmak işe yarayabilir.


3. Sevgili günlük

Bilen bilir, bu blog kendimi motive etme amaçlı pole günlüğüm olarak başlamıştı. Şimdi kendimi kötü hissettiğimde dönüp eski yazılarıma bakıyorum. Eskiden zor gelen pek çok şeyin artık nasıl da bebek işi olduğunu görmek kendime güvenimi artırıyor. 
Aynı şekilde antrenmanları videoya çekmek ve saklamak da nereden nereye geldiğini gösteriyor insana. Kesinlikle tavsiye ediyorum!


4. Antrenmandan kaçarsan yapman gereken daha pis bir iş bul.

Ütü mesela. Ya da bilgisayarının masaüstünün düzenlenmesi. Tercih durumunda kalınca pole ağır basacaktır o zaman. Ha, bazen diğerini tercih edecek kadar düşük olur modun. O zaman da iş aradan çıkmış olur. Win-win.


5. İstediğin sorudan başla.

Egzersiz yapmaya başladıktan bir süre sonra vücutta düşmandan kaçıyor gibi, dövüşüyor gibi ilkel bir stres oluşuyor. Bu stresi gevşetmek için de BDNF'ler, endorfinler salgılanıyor. Sonra ver elini 3 saatlik antrenmanlar.

O nedenle, soğuk denize girmeye benzetiyorum ben antrenman yapmayı. Önce bir ürpertiyor, sonra alışıyorsun. O ilk evreyi her neden zevk alıyorsan, floorwork, doğaçlama dans ya da koşu veya insanity ile geçirmek seni koltuktan kaldırıp odaya sokabilir.


6. Süslen püslen.

Evde tek başına bile olsan eski sütyenle, tüylenmiş taytla çalışmak zorunda değilsin. Pole yapıyoruz arkadaş. Kendini olmak istediğin gibi gör, hisset. Bad kitty'nin, pleaser'ın online kataloglarını incele, kendine ödüller belirle (sonra aynı donu 10'da 1'i fiyatına pazardan da alabilirsin, maksat o an motivasyonunu yükseltmek).


7. Paylaş!

Ay en sevdiğim. Resmi çekilmemiş pole hareketi, yapılmış sayılmaz. Paylaşılmayan da öyle. Sınıfta bir hareketi yaptığında arkada alkışlayan arkadaşların varlığı ne kadar önemli değil mi? Evde arkadaş yok. Ama internet arkadaş dolu. Hatta orada birbirinin derdinden, mutluluğundan anlayan bayağı dünya çapında bir pole cemaati var. Ulu orta fotoğraf yayınlamak istemiyorsan profilinin güvenlik ayarlarını değiştirebilir, ya da kapalı, gizli gruplarda yeni başarılarını ya da hedeflerini paylaşabilirsin. 

Desteğin ve iyi titreşimlerin anında geleceğine emin ol. 

Daha çok iyi titreşim için bu yazıyı motivasyonu düşük 3 arkadaşına gönder. Gönderenlerin her isteği bir hafta içerisinde olurken, göndermeyenlerin başına türlü felaketler gelebilir. %100 çalışıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder