23 Şubat 2015 Pazartesi

Martin Riedel ile Master the Masters Wrokshopu

Aslında bugün güzel bir antrenman çakıp üzerine de Polina'nın exotic pole dersine girmek istiyordum. Ama yılların kedisi (15,5 yıl) Tarçın çok hastaydı: bir şey yemiyor, yine de kusuyordu. Onu veterinere götürdüm, serum taktılar. Kan testlerinde kötü bir şey çıkmadı neyse ki. Sonra pole odasını ona hasta odasına çevirdim. Saatte bir gidip şırıngayla mama tıkıyorum. İyileşecek en kısa zamanda!


Bu arada her gün yazacak yeni mevzu çıkıyor, ister istemez birikiyor. Hazır evdeyken Martin'le yaptığımız dersi yazayım dedim, gelemeyenlerin de fikri olsun :)

Geçen sene Chinese pole workshopu için Türkiye'ye gelen (bkz), sonra bizim sınıfa bir de pole dersi (bi de buraya bkz) veren Martin'i bildiniz mi?

Sirk sanatçısı ve performansçı Martin'i geçen seneki workshopların yanı sıra Sevinç'in antrenörü olarak tanıyor ve ne derece psikopat disiplinli biri olduğunu biliyoruz.

Cuma günü de Master the Masters isimli bir workshop vermek için yine WOW'daydı. Dersin konusu o yapamadığın hareketlerin öncüllerini belirlemek, parçalara bölerek adım adım çalışmak. Handspring, tabletop, brassmonkey deadlift, shouldermount üzerinden güzelleyecekti Martin tekniğini.

Ne güzel analitik bir ders olacak dedim, seminer dinlemeye gider gibi bir motivasyonla gittim. "Taytları çıkarmaya gerek yok değil mi?" dedik, yok dediler.
Meğer, elimiz dışında hiçbir yanımızla pole'a tutunamayacağımız içinmiş!

Isınmadan sonra hemen "amut" dedi (ne "amut"muş arkadaş, bileklerimi kescem!). Ben de Deniz, Selen, Melek ve Nilüfer'le çeteye katılmak üzere harekete geçmişken Sevinç kolumdan tutu, "gel bakayım sen böyle", dedi, "başkasıyla eş olursan hayatta çalışmazsın amut!". İnsanın ciğerini bilen bir hocası olması ne güzel.

Üç saate yakın süren oldukça detaylı ve bilgilendirici bir dersti. Bir kaç ana başlığa değinmek gerekirse;



Öncülünü yapmadan bir harekete geçme.
Handspring'den önce brass monkey, ondan önce handstand, ondan önce headstand. Zaten brass monkey mount yapamıyorsan, büyük ihtimalle handspring de yapamayacaksın. Sırayla gitmek lazım. Başlangıç seviyesi dönüşler için de bu böyle: knee hook front spin'in chair spin'den önce öğretilmesinin bir nedeni var.

Önce negatifini çalış.
Bir hareketi aşağıdan yukarı doğru yapamıyorsan önce yukarıdan aşağı doğru kontrollü yapmaya çalış, vücuduna alıştır.

Hareketin gerektirdiği stretching ve kas antrenmanlarını yap.
Hangi harekette hangi kas gruplarını çalıştırıyorsun? Bu kaslar o yükü çekmek için hazır mı? Kondisyon hareketlerini yaparken nelere odaklanmak lazım? Adam bi plank yaptırdı, normalde sınıf ortalaması 4,5 dakika iken 1 dakikada havlu attık.

Spotter ya da Spotter İkameleri
Çok güzel spot etme teknikleri de gösterdi Martin. Nazın geçen bir arkadaş bulacaksın, yükünü biraz hafifletecek. Ama içe kapanıklar, merdümgirizler hemen üzülmesin, table top gibi belli hareketlerde bir sandalyeyi de aynı amaçla kullanabilirsin.

Hem bedenen, hem de zihnen oldukça yorucu bir dersti. Ama çıkarken bayağı hafiflemiş hissettim kendimi. Her zorun bir kolayı, her olmazın bir oluru var gibi. Tabii, Martin'in dediği gibi bahane, acı, şu, bu dinlemeden, akılcı bir yöntemle ve bir milyon tekrarla çalışırsan!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder